divendres, 1 de gener del 2016

Vía Verda de la Vall de Zafán. Des d'Alcañiz a L'Aldea passant per Benifallet.

12 i 13 de desembre de 2015, aquest cop deixem les sabatilles de córrer per posar a sobre la bicicleta de muntanya.
Sortida coordinada pel meu amic Ferran, que juntament amb el Xevi, Dani i jo formarem aquest quartet cicloturista.
 
Anem fins a Mollet amb cotxe on el deixem aparcat per agafar el tren a l'estació de Sants on pujarem carrer Numància amunt per arribar a la parada de bus de la companyia Hife que ens durà fins Alcañiz en un trajecte de 4h15 minuts.
El bitllet costa 18,75€ als que caldrà afegir 3€ del cost de la bicicleta. El Ferran havia comprat els bitllets dies enrere i ara només cal afegir el sobre-cost de les bicis.
A Barcelona el bus s'agafa a C/Numància 165 cantonada Diagonal (davant l'Illa)
 
Per carregar la bicicleta harem de desmuntar una roda, al maleter hi ha lloc suficient però cal avisar al moment de fer la reserva per tal de que facin previsió d'espai.
 
Arribarem puntualment a Alcañiz, preparem les bicis i comencem la via. Cal anar amb compte en aquesta primera part ja que no està senyalitzada.
 
La primera part del tram trobem un ferm irregular, dur i amb molta pedra que fa una mica incòmoda la marxa que puja poc a poc de forma continuada.
 
Anem passant entre camps molt solitaris fins arribar a l'estació de Valdeagorfa on cal deixar el traçat habitual per salvar un túnel tancat per despreniments. Es tracta del túnel de l'Equinocci, 2 quilòmetres a les fosques amb la particularitat de que dos cops l'any es travessat per un raig de llum. Estem a la zona del Bajo Aragón a Matarraña, envoltats d'una boira densa i humida que regalima en forma de gotes d'aigua pel cas i la roba. L'antiga estació de Valdeagorfa està bastant a prop del poble, la resta d'aquesta zona hi son més lluny de la ruta.
 
La Fontcalda
Continuem avançant, puja i baixa poc pronunciats però que obliga a pedalar en tot moment. Anem tirant i ens acostem a Catalunya on segons els meu parer trobarem les millors vistes de tota la ruta al Parc Natural dels Ports i un riu Canaleta que ens regala llocs com la zona de la Fontcalda i el seu Santuari entre les estacions de Prat del Comte i Pinell del Brai.
 
El ritme de pedalada es moderat durant tota la jornada, sense forçar ens permet avançar amb tranquil·litat i complint els horaris previstos. Hem fet una parada per dinar els entrepans i resta de menjar que portàvem.  
Continuem avançant i se'ns va enfosquint el dia, es hora d'arribar a Benifallet on farem nit. El dia ha estat perfecte malgrat la boira. Quan arribem a l'estació de Benifallet parem a fer una cervesa, ja tenim fets els deures del dia. Aquest punt es bar i allotjament però nosaltres dormirem al centre del poble. El tram des de la via verda es per la carretera, de nit i amb trànsit anem ràpid i amb molt de compte. Ja tenim ganes d'arribar i... punxo una roda, la inflem i decidim arreglar-la quan arribem a l'hotel amb tranquil·litat.
 
Farem nit a l'hotel Pepo de Benifallet on per un preu molt raonable dormirem i soparem al seu restaurant de forma realment bona tant per la varietat de la seva carta com per la qualitat i bon servei.  Sopem d'hora i ens anem a dormir, portem uns quants quilòmetres a les cames i un bon "madrugón" d'aquest matí.
 
Som diumenge, per 7€ esmorzar de luxe tranquil·lament, agafem forces amb el dolç i salat i desfem el tram de carretera per incorporar-nos a la via verda per seguir cap a Tortosa.
 
Ara ja anirem pel costat de l'Ebre que ens ofereix unes vistes que ens acompanyaran fins arribar al nostre final de trajecte a l'Aldea.
 
A Tortosa parem una estona a fer-nos unes fotos, aquí deixem la ruta i continuem pel camí de sirga del canal que no deixarem fins el moment d'anar a buscar l'estació de l'Aldea on agafarem el tren cap a Barcelona-Sants. Arribem amb el temps tant just que no podem ni comprar bitllets, li comprarem a l'interventor al tren. Em pujat a mig tren i l'interventor ens recomana anar al primer vagó on hi ha espai habilitat per guardar les bicis, en ajuda i fem el canvi a una estació. El preu del bitllet es de 13,65€ als que cal afegir els 2,50€ del rodalies fins a Mollet. El viatge dura 2 hores aproximadament.
 
Cap de setmana perfecte, grup homogeni amb un ritme molt semblant i coordinat entre els quatre. Ruta molt senzilla de seguir, portàvem track als GPS i quasi no l'hem ni mirat, ferm amable de rodar i clima que ens ha respectat molt. El dissabte la boira dona un toc de misteri i compensa la humitat que diumenge desapareix per deixar pas a un diu de primavera amb sol i temperatura agradable. Nul·la dificultat tècnica i mitja física a causa dels quilòmetres.
 
Pel que fa elecció al material malgrat la meva inexperiència no ha anat malament del tot, he pecat d'anar una mica massa carregat per res important. Acostumat a anar corrent he pensat que amb bici el pes tenia menys importància i he portat uns quants "porsi" inútils. Al final al cap dels quilòmetres el pes s'acaba notant també.
Sabatilles, casc i jaqueta noves perfectes i la bicicleta i resta de material molt bé. En quant a hidratació i menjar cap problema, el segons dia hauria d'haver begut una mica mes però res important.
 
Pel que fa referència a mecànica definitivament soc "novato",  el Dani m'ha hagut d'ajudar dos cops amb la roda. El pas de Vbrake a disc fa que no controli el tema de treure roda, he de millorar això.
 
Ganes de repetir experiència, suposo que la propera serà Ripoll-Girona.
 
1ª jornada Alcañiz - Benifallet
2ª jornada Benifallet - Tortosa - l'Aldea
 
Distància 139,86 quilòmetres
Desnivell positiu 754 metres
Desnivell negatiu 970 metres
Punt més alt 585 metres
Punt més baixa 4 metres.
 
 
 
 
 
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada